Simbolurile Jocurilor Olimpice

SIMBOLURI

Steagul

Olympic_rings_with_white_rims.svg.png

Cele 5 inele olimpice reprezintă cele 5 continente. Acestea sunt întrepătrunse pentru a arăta universalitatea olimpiadelor. Astfel, sportivi de pe toate continentele şi din ce in ce mai multe ţări iau parte la cel mai important eveniment sportiv.
Imaginea celor 5 inele a fost creată în 1912 de baronul Pierre de Coubertin. Acest simbol a fost adoptat în 1914 şi folosit pentru prima oară la Jocurile Olimpice care au avut loc la Anvers (Belgia) în 1920.
Culorile albastru, galben, negru, verde şi roşu au fost alese deoarece cel puţin una dintre ele se afla pe steagul fiecărei ţări participante.

Deviza
Motoul olimpic este format din trei cuvinte latine: „Citius, Altius, Fortius”, adică „Mai repede, mai sus, mai puternic”. Acesta este întregit de crezul olimpic: „Cel mai important lucru în viaţă nu este să triumfi, ci să lupţi; lucrul esenţial nu este să fi câştigat, ci să fi luptat bine.”
Cele 3 cuvinte latineşti sunt motoul olimpic inca de la crearea Comitetului Olimpic Internaţional, în 1894. Totuşi, acesta a fost folosit abia din 1924 la editia de la Paris. Crezul a apărut în 1908 la Jocurile Olimpice de la Londra.

Tor%C8%9B%C4%83.png
Flacara%20olimouica.png

Flacăra olimpică
Prima aprindere în Olimpia şi purtare a flăcării a avut loc înaintea Jocurilor de la Berlin (Germania) din 1936.
Încă de când flacăra este aprinsă, are loc un ritual foarte strict.

Aprinderea
Aceasta are loc în Olimpia (Grecia) cu câteva luni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice. Flacăra olimpică poate fi aprinsă doar de razele soarelui.

Torţa
O nouă torţă este creată la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice. Fiecare purtător al flăcării poartă propria torţă, doar flacăra fiind trecută de la purtător la purtător.

Traseul
Fiind purtată de la Olimpia până la oraşul organizator, flacăra străbate diferite regiuni, ţări, continente.

Mascote

mascota%201.png

Mascota olimpică, un animal sau o figură umană, reprezintă moştenirea culturală a ţării gazdă şi a fost introdusă la Jocurile Olimpice din 1968, din Mexic. Totuşi, aceasta nu a devenit importantă până la ediţia din 1980 de la Moscova cu debutul ursuleţului Misha.

Medalii

medalia%20olimpica.jpg

Ultima medalie olimpică de aur făcută în întregime din aur a fost decernată în 1912. De atunci medaliile de aur sunt confecţionate din argint 92,5% şi sunt acoperite cu şase grame de aur.
În perioada 1928-2000, reversul medaliei conţinea imaginea zeiţei victoriei Nike, ţinând lauri în mâna ei stângă şi o coroană în cea dreaptă.
În 2004 reversul medaliei s-a schimbat, pentru a fi şi mai explicită referirea la caracterul grecesc al Jocurilor Olimpice. În noul model, zeiţa Nike zboară înăuntrul Stadionului Panathenic, relevând reînnoirea Jocurilor.

Ceremonia de deschidere

Deschiderea%20%20JO.png Deschiderea%20JO%202.png Deschiderea%20JO%203.jpg
Prima ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice a avut loc la Londra în 1908. Ea constă întrun spectacol grandios, sosirea torţei olimpice, aprinderea flacării olimpice, defilarea reprezentativelor olimpice ale ţărilor participante, depunerea jurământului de către un sportiv şi de către un arbitru
Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License