Scop

Academia Olimpica Romana (A.O.R.) este o institutie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (C.O.S.R.), organizata in conformitate cu principiile Cartei Olimpice, statutului C.O.S.R. si a statutului propriu.
Principalul sau scop il reprezinta afirmarea si promovarea ideilor generoase ale Olimpismului, a spiritului si principiilor olimpice in activitatea sportiva din Romania.
Alte obiective urmarite sunt:
- studierea aspectelor istorice, culturale, etice si sociale ale Miscarii Olimpice mondiale si din tara noastra, precum si cele referitoare la Jocurile Olimpice;
- promovarea spiritului de fair-play, lupta impotriva violentei, a dopajului si coruptiei in sport;
- protejarea sportului si a sportivilor de orice influenta negativa care poate conduce la indepartarea de la principiile olimpice si de la etica sportiva;
- contributia la formarea, in spiritul idealurilor olimpice, a specialistilor in educatie fizica si sport;
- incurajarea activitatii de studiu si cercetare, precum si a creatiei artistice cu tematica olimpica.
Scopurile formative ale A.O.R. urmaresc implinirea personalitatii umane prin armonia dintre dimensiunea fizica si cea spirituala.
Olimpismul este o stare a umanitatii, un mijloc de apropiere intre oameni, el reprezinta o forma de manifestare a culturii universale. Considerat ca parinte al Olimpismului, baronul Pierre de Coubertin a prevazut ca aceasta grandioasa stare de spirit, fondata pe principiile Cartei Olimpice, va dainui in timp, contribuind la perfectionarea omului si la armonizarea relatiilor sociale.
Pierre de Coubertin si generatia sa au reusit sa revolutioneze Olimpismul, acreditandu-l drept unul dintre reperele spirituale ale epocii moderne, performanta posibila pentru ca au abordat fenomenul prin prisma universalitatii sale. Ei au privit Jocurile Olimpice, Miscarea Olimpica si Olimpismul nu ca pe un ornament al civilizatiei istoriei, ci ca pe o componenta necesara ei.
Scopul Olimpismului este acela de a pune, mai presus de orice, sportul in serviciul dezvoltarii armonioase a omului, in vederea incurajarii crearii unei societati pacifiste, preocupandu-se de pastrarea demnitatii umane.
Miscarea Olimpica internationala (a carei chintesenta sunt Jocurile Olimpice) este condusa de catre Comitetul International Olimpic, cu sediul la Laussanne.
In 1994, orasul Laussanne a fost declarat „Capitala Olimpica”.
Simbolurile olimpice sunt:
- Drapelul olimpic
- Deviza olimpica
- Juramantul olimpic
- Flacara olimpica
- Imnul olimpic

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License