Management Sportiv

ASOCIAŢIA PROFESORILOR
DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT
DIN JUDEŢUL DOLJ

https://dl.dropboxusercontent.com/u/71121149/Premiere%20scrima%201%20%20profesori.pps

Doamnelor şi domnilor,
Stimaţi invitaţi,
Domnule Ministru Alexandru Mironov,

Trofeu%20stilmedia.jpg

Este o onoare pentru mine să fiu invitat la o astfel de distinsă întrunire care se desfăşoară o dată la 100 de ani. Păcat că nu pot să prind două astfel de evenimente. Peste o sută de ani vom fi şi noi ca primii spadasini din cărţile d-lui Daneş Aurel.
Cu îngăduinţa dumneavoastră, în cât mai puţine minute voi expune câteva gânduri despre scrimă:

Primul gând este de fapt o suită de întrebări, retorice bineînţeles : "Oare câţi dintre cei de faţă, şi nu numai, ne-am jucat la vârsta când eram copii – acei ştrengari care umpleau locurile de joacă, nu ca astăzi acoperite cu tartan, bitum sau gazon artificial, ci zăvoaie, maidane sau locuri virane, cum era şi "locul viran" de pe strada Stalingrad, nume dat acum o jumătate de secol străzii "Împăratul Traian" de azi, care a dat atâtea generaţii de profesori, medici, ingineri şi chiar şi un ministru?
Sau ne-am căţărat prin copaci de unde am luat o nuia, pe care meticuloşi, ca nişte adevăraţi artizani am curăţat-o de frunze, obţinând o minunată spadă cu care ne duelam, exersând cu toată ardoare copilăriei celebra lovitură "a lui Neveres" ?
Când se auzeau atât de cunoscutele expresii "en garde" şi "touche", visându-ne în fiecare noapte că suntem "cavalerul Lagardere", cunoscutul cavaler " sans peur et sans reproche" al romancierului Paul Feval ? Sau îndrăgitul Pardaillan al scriitorului Michel Zevaco?
Apoi dădeam fuga, cu pumnul strâns în care adunasem în cursul săptămânii câţiva bănuţi, la cunoscuta Doamnă Bratu, distribuitoare de presă, care avea magazinul lângă cel de pâine al lui Traian Puiovici, alături de celebrul "loc viran" de care am amintit, ca să cumpărăm ultimul fascicol din colecţia "Sciens fiction" ce costa un leu, apoi citind pe drum nerăbdători, mai împiedicănd–ne, mai alergând ajungeam acasă şi febrili răsfoiam paginile care, printr-un veritabil "tunel al timpului" ne scotea din evul mediu şi ne catapulta cu viteza gândului, câteva secole mai târziu în viitorul care acum începe să se prefigureze ?

Al doilea gând, este şi el tot o suită de întrebări: Oare când şi exemplul scrimei va fi urmat - de alte arme de război ? Scrima fiind sportul în care – sabia, spada, floreta - arme care au adus atâtea suferinţe şi multă durere, pentru că ele au rănit şi ucis oameni, s-au transformat în instrumentele de întrecere ale admirabilului sport "SCRMA" ? Despre care Moliere, la jumătatea secolului XVIII, spunea prin personajul său – maestrul de arme – din admirabila comedie "Burghezul Gentilom " că este "ARTA de A LOVI FĂRĂ SĂ FII LOVIT", scrima fiind un veritabil balet pe planşă al modernilor cavaleri " sans peur et sans reproche" amintiţi mai înainte şi care ar face invidioşi şi pe celebrii Rudolf Nureyev sau Mikhail Baryshinikov ?
Şi în felul acesta celebrul sfat al Oracolul din Delphi, dat regelui Phitos care îl ceruse pentru a opri sângeroasele războaie ce măcinau antica Grecie să fie înlocuite de un festival cultural – sportiv, să devină actual iar "Pax Olimpica", permanentă şi nu o dată la 4 ani – cum a fost atunci, în perioada Jocurile Olimpice antice care au durat 1000 de ani ?
Când va fi înlocuit, în totalitate, războiul cu sportul ? Când sportul nu va mai fi "o continuare a politicii cu alte mijloace" cum arăta Clausewitz ? Când noţiunea "duel" va însemna doar întrecere, sportivă sau de artă, cum a fost de curând în Craiova spectacolul – eveniment : "Duelul viorilor" între doi violonişti români de excepţie ce au cântat pe viori Stradivarius (1694) şi Guarneri (1734) sau uluitorul "Dans al săbiilor" din Baletul "Gayane" de Aram Haciaturian ?

Al treilea aspect pe care doresc să vi-l prezint este evenimentul deosebit care a avut loc de curând şi anume "Gala de decernare a premiilor APEFSJ Dolj" pentru anul 2011, unde s-au acordat Diplome de Excelenţă şi Trofeul APEFSJ Dolj: "Educaţie pentru Mişcare" profesoarei Viorica Toma şi profesorului Iulian Săvescu, membrii fondatori ai APEFSJ Dolj, cadre didactice de excepţie, cu rezulate deosebite naţionale şi internaţionale. Dar, din motive lesne de înţeles, din cele 7 premii acordate s-au inmânat doar două, ultimele cinci, cu îngăduinţa dumneavoastră le vom acorda acum şi veţi vedea de ce .

I. Expunere de motive
Luând în considerare :
1. Profesionalismul şi demnitatea cu care a condus activitatea de educaţie fizică şi sport şcolar de performanţă în perioada 1973 – 1989, , în calitate de inspector şcolar, perioadă care se înscrie în secolul sărbătorit astăzi
2. Îndrumarea şi coordonarea directă a sportului şcolar de performanţă,
3. Calitatea de Membru fondator al APEFSJ Dolj din 2008
Se conferă Diploma de Excelenţă şi Trofeul "Educaţie pentru Mişcare", domnului prof. Vasile TILCĂ. Diploma de excelenţă şi trofeul sunt însoţite de "JURĂMÂNTUL profesorului de educaţie fizică şi sport" şi Fanionul asociaţiei.

II. Expunere de motive
Luând în considerare :
1. Dedicarea întregii vieţi scrimei craiovene şi româneşti
2. Managementul sportiv performant realizat ca director al Liceului cu Program Sportiv şi coordonator al Centrului Olimpic de Spadă
3. Contribuţia adusa dezvoltarii scrimei din România
4. Calitatea de Membru fondator al APEFSJ Dolj din 2008
Se conferă Diploma de Excelenţă şi Trofeul "Educaţie pentru Mişcare", domnului prof. Mircea ALECU. Diploma de excelenţă şi trofeul sunt însoţite de "JURĂMÂNTUL profesorului de educaţie fizică şi sport" şi Fanionul asociaţiei.

III. Expunere de motive
Luând în considerare :
1. Managementul performant realizat la conducerea Liceului Sportiv
2.Contribuţia adusă dezvoltarii sportului şcolar de performanţă din judeţul Dolj
3.Crearea condiţiilor de obţinere a performanţei sportive: amenajarea sălii de sport din cartierul Craioviţa
4. Calitatea de Membru fondator al APEFSJ Dolj din 2008
Criteriu neoficial : pescar sportiv
Se conferă Diploma de Excelenţă şi Trofeul "Educaţie pentru Mişcare", domnului prof. Dănuţ ANGHEL, director al Liceului cu Program Sportiv "Petrache Trişcu". Diploma de excelenţă şi trofeul sunt însoţite de "JURĂMÂNTUL profesorului de educaţie fizică şi sport" ca semn al confirmării respectării lui, Fanionul asociaţiei.

IV. Expunere de motive :
Luând în considerare :
1. Profesionalismul de care a dat dovadă în cariera de excepţie ca antrenor
2. Crearea modelului de antrenor pentru colegii din întrega ţară
3. Nobleţea sufletească şi dăruirea totală pentru sportivii pe care i-a antrenat sau îi antrenează
4. Calitatea de Membru fondator al APEFSJ Dolj din 2008
Se conferă Diploma de Excelenţă şi Trofeul "Educaţie pentru Mişcare" , d-lui prof. Dan PODEANU, antrenor emerit, Diploma de excelenţă şi trofeul sunt însoţite de "JURĂMÂNTUL profesorului de educaţie fizică şi sport" , Fanionul asociaţiei.

V. Expunere de motive :
Luând în considerare :
1. Activitatea ca sportiv de performanţă, membru al lotului naţional de scrimă al României, în perioada 1963 – 1970
2. Eforturile deosebite depuse pentru dezvoltarea educaţiei fizice şi sportului ca Ministru al Tineretului şi Sportului în perioada 1993 – 1996
3. Sprijinirea activităţii sportive din România în calitatea de membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român
4. Sprijinirea scrimei româneşti ca membru al Fundaţiei Scrimei Româneşti şi Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Scrimă din 1990
5. Contribuţia deosebită adusă la încununare cu minunate succese a unei bune părţi din secolul de existenţă a scrimei craiovene
6. Calitatea de Membru de Onoare al APEFSJ Dolj din 2008
Se conferă Diploma de Excelenţă şi Trofeul "Educaţie pentru Mişcare", d-lui profesor Alexandru MIRONOV. Diploma de excelenţă şi trofeul sunt însoţite de "JURĂMÂNTUL profesorului de educaţie fizică şi sport" și Fanionul asociației.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License