Articol Revista Palestra

„Oameni si prieteni”

Sigla%201.png

Jurnal de călătorie

Vaduva.jpg

Prof. Cristian Văduva
Director Școala Gimnazială “Amza Pellea” Băilești

Pop.jpg


Atunci cand ai prieteni care doresc sa realizeze ceva si indragesc sportul si nu numai, asterni pe hartie cateva ganduri si incerci sa le pui in practica. Asa a facut domnul profesor Pop Alexandru de la Liceul Teoretic Independenta Calafat si domnul Boiko Stankovic, presedintele Uniunii romanilor din Serbia – Dunarea, care sprijiniti de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, prin profesor Niculina Lazarciuc - inspector școlar, Casa Corpului Didactic Dolj prin profesor Ștefan Vasile - director, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Academia Olimpică Română – Filiala Dolj, Asociatia Sportiva a oraslui Zajecar - Igor Bozinovic, Centrul Școlar de Știinte Economice si Comerț din Zajecar - director Sașa Petrovic si Asociatia Profesorilor de Educatie Fizica și Sport din Jud Dolj - presedinte profesor Nicolae Cojocaru au pus bazele primei conferinte internaionale intitulata “Sanatate si integritate sociala prin educatie fizica si sport in contextul scolii europene”.
Conferinta s-a desfasurat in zilele de 26-27 aprilie2013 in orasul Zajecar, Serbia.
Locul de intalnire a grupului de români a fost la intrarea in orasul Calafat, unde cei 40 de profesori de educatie fizica si sport din învăţământul preprimar, primar, gimnazial, liceal, dar si de alte specialitati din tot judetul Dolj care au dorit sa ia parte la aceasta prima conferinta internationala, au fost asteptati de catre domnul prof Pop Alexandru care a tinut sa ne arate podul de peste Dunare

Coloana%20de%20masini.jpg

care leaga orasul Calafat de orasul Vidin , Bulgaria si care va fi inaugurat anul acesta , in luna mai.

Podul%20de%20la%20Calafat.jpg

S-a plecat cu mult entuziasm catre Serbia, întro ordonată coloană de autoturisme, unde alaturi de romani si sarbi vor participa cu lucrari de specialitate si profesori din Bulgaria, orașul Vidin, fiind un prilej de a invata unii de la altii, de a realiza un schimb de idei, opinii, experienţe ale cadrelor didactice provenind din diferite locuri, de a dezvolta capacităţii pentru a discerne valoarea şi utilitatea activităţilor derulate în cadrul şcolii, evidenţiind laturile pozitive ale acestora, de a descoperi unele noi căi, prin care şcoala să reprimească statutul de drept care i se cuvine, şi anume acela de formator al unor oameni integri din punct de vedere intelectua, fizicl şi moral, conştientizarea şi valorizarea bunelor practici ale şcolii românesti de educaţie fizică şi sport, implementarea în activitatea didactică modernă a elementelor pozitive din practica şcolii europene, îmbinarea activitatilor curriculare cu cele extracurriculare, urmărind eficientizarea actului didactic;

Maglavit%2033.JPG

Traseul si-a urmat cursul trecand pe la Manastirea Maglavit, unde fiecare a spus in gand cate ceva apoi un scurt popas in Portul Cultural de la Cetate,

Portul%20Cultural%20Cetate.JPG

unde ne-am bucurat de ospitalitatea colegilor de la Liceul Teoretic din Comuna Cetate, fiind serviti cu o cafea menita sa ne invioreze, stiind ca avem un drum lung. Am vizitat locurile unde traiește cunoscutul poet Mircea Dinescu autorul memorabilelor versuri :
„Sunt tânar, Doamnă, vinul ma stie pe de rost
si ochiul sclav îmi cara fecioarele prin sânge,
cum as putea întoarce copilul care-am fost
când carne-mi înfloreste si doar uitarea plânge.”

Cetate%203.jpg

Pentru activitatea sa deosebita, atât de cunoscută, poetul a fost recompensat cu :
*Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut (1971)
*de trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie
*Premiul Academiei Române pentru literatură
*Premiul Internaţional de Poezie, Rotterdam (1989)
*Premiul Internaţional CET (Central European Time, Budapesta, 1998)
*Premiul Herder pentru literatură (1999)
*Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu” (Botoşani, 2008)

Portile%20de%20fier%202.png

Parasim tara pe la Portile de Fier II si intram in Serbia, iar dupa un drum de aproximativ o ora si jumatate ajungem in orasul Zajecar si suntem cazati la Hotelul Serbia-Tis, o frumoasă și modernă clădire situată în centrul orașului,. Aici suntem asteptati de catre domnii Boiko Stankovic, Igor Bozinovic si Sasa Popovic, organizatorii din partea sârbă a conferinței, care alaturi de alte persoane ne-au primit cu o căldură deosebită, dând dovadă de amabilitate și foarte multă prietenie, apoi ne-au inmânat programul de lucru si ecusoane. Am urcat în camere și ne-am pregătit pentru activitățile ce urmau din acea după amiază, avănd un program foarte încărcat.

Zaicer%20hotel.jpg

Dupa inregistrarea participantilor, la hotelul Serbia - Tis, ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor noastre, plecand ulterior spre Primăria orasului Zajecar, unde s-a desfasurat conferinta internatională, prima ediție: “Sanatate si integrare sociala prin educatie fizica si sport in contextul scolii europene”, ce avea ca scop oferirea unui bun prilej de cunoaştere, relaţionare, schimb de experienţă constructiv şi de creştere a gradului de implicare în problematizarea teoretică şi practică a educaţiei fizice și sportului şcolar precum și promovarea aspectelor pozitive ale activităţii educative ale cadrelor didactice care pot fi reprezentate prin : referate, comunicări ştiinţifice, activităţi extraşcolare axate pe educaţie fizică şi sport.

Prim%C4%83ria%20Zaicer.jpg

Deschiderea lucrărilor a fost realizată de domnul Boiko Stankovici - coordonatorul general, presedintele Comitetului de organizare, în Sala festivă a orașului Zaicer din cadrul Primăriei Zaicer, care a dat cuvântul invitatului de onoare al conferinței – Sasa Mirkovic Ministru secretar de stat la Ministerul Infrastructurii din Serbia, luând apoi cuvântul trimisul special al doamnei Primar al municipiului Craiova - Olguța Vasilescu, domnul consilier Petrișor Albu, urmat de domnul Ștefan Vasile – directorul Casei Corpului Didactic din județul Dolj și apoi doamna Niculina Lazarciuc – inspector școlar la I.S.J. Dolj.

Zaicer%20Petri%3Bor.jpg
Sala%202%20%281%29.JPG
Sala%202%20%282%29.JPG

Au fost prezentate o serie de lucrari de un real interes de reprezentanti din Serbia, Bulgaria si Romania (dintre care amintim pe Igor Bozinovic, Katerina Anghel, Milu Mihai s.a.).
Discutiile purtate au fost interesante, fiecare avand cate ceva de invatat si de aplicat in acelasi timp.
S-a vizitat o baza sportiva moderna, situată în apropierea râului Timocul Negru unde isi desfasoara activitatea persoane de toate varstele, lucru foarte important tinand cont ca insasi miscarea inseamna sanatate.
DISEMINAREA și promovarea rezultatelor se vor face prin: Editarea unei broșuri cu rezumatele lucrărilor, imprimarea pe C.D. a lucrărilor in extenso, publicarea pe internet a lucrărilor pe un site al conferiței, menținerea legături între participanți prin intermediul poștei electronice, organizarea unei expoziții virtuale pe site – ul conferinței cu lucrările elevilor din expoziția organizată.

Un moment cu totul deosebit de emoționant a fost acela în care un membru din delegația română, cunoscutul profesor de educație fizică, autorul cel mai căutat pentru cele 13 cărți de specialitate scrise și solicitate de profesorii din țară, domnul Iulian Săvescu de la Colegiul Tehnologic „D.D. Nenițescu” din Craiova, s-a întâlnit cu un profesor din delegația Serbiei, domnul Radomir Dimitrievic, cu care a făcut studiile superioare, fiind colegi de grupă și buni prieteni la Institutul de Educație Fizică și Sport din București. În anul 1969 domnul Radomir a fost trimis de Guvernul Yugoslaviei pentru a urma cursurile universitare la București. Destinul a făcut ca cei doi să se întâlnească după 39 de ani și lacrimile revederii le-au încețoșat privirile mult timp.

La sfârșitul primei zile gazdele noastre au organizat seara prieteniei dunărene „ Dunărea fără frontiere” unde a fost prezentat un program artistic de catre gazde, beneficiind inca o data de toata caldura si bunatatea acestora, s-a făcut premierea laureaților concursului internațional de pictură și desene ale copiilor români, bulgari și sârbi : „Magia sportului” – unde copiii din județul Dolj s-au remarcat din nou, s-au acordat diplome din parte Orașului Zaicer oficialităților române participante, precum și acordare de diplome de excelență din partea Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Județul Dolj acelor personae din Serbia implicate în organizarea conferinței și în final domnului profesor Pop Alexandru de la Liceul „Independența ” din Calafat – sufletul organizării.

Ad-hoc s-au desfășurat un concurs de dansuri sârbești și o întrecere muzicală între un clarinetist sârb și profesorul Andrei Onea de la Școala Gimnazială Leu care a cântat la muzicuță și caval spre marea plăcere a celor prezenți.

Tarziu, fiecare a plecat catre camera lui cu ganduri si impresii bune stiind ca a doua zi vom avea de vizitat Muzeul din Zajecar, centrul de realibitare G. Banja si castrul Romuliana-Gamzigrad,care are o poveste foarte interesanta pe care v-as ruga sa o descoperiti. Situl este înscris în lista patrimoniului mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, UNESCO.

La plecare am stabilit sa ne intalnim in urmatorul an la Craiova pentru a continua sa invatam unii de la altii si pentru a transmite mai departe dragostea fata de sport.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License